Η ΕΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ - Άγιος Δημήτριος -

 

Η ΕΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ - Άγιος Δημήτριος -

Σύλλογος Πτέρης (Σκλαβέικα)

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

                             Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

    Πολυούχος του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος, που απέμεινε προστάτης και φρουρός της περιοχής.  Είναι χτισμένος μετά το 1700 όταν συγκροτήθηκε και το χωριό. Το 1940 ανακαίνησαν και μεγάλωσαν την εκκλησία που χρησίμευε και για νεκροταφείο. Κάθε χρόνο στην επέτειο της γιορτής του ο Σύλλογος καθιερώνει εσπερινό με γλέντι στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, πρωινή λειτουργία και μετά ακολουθεί πανηγύρι στην πλατεία με τα 3 πέτρινα αλώνια με δωρεάν φαγοπότι και γλέντι.

   Όμως κανά δυό βρύσες και ένα πηγάδι με πανέμορφες πελεκημένες πέτρες μες την πλατεία του χωριού με τα 3 πέτρινα αλώνια, μάταια περιμένουν να ξεδιψάσουν ανθρώπους και ζωντανά. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1965, όλα σχεδόν τα σπίτια έπρεπε να γκρεμιστούν και να ξαναφτιαχθούν για να γίνουν κατοικήσιμα διότι είχαν πάθει μικρές ή μεγάλες ζημιές, επίσης και το σχολείο που λειτουργούσε από το 1936.

  Την  εποχή εκείνη δεν υπήρχε δρόμος για την μεταφορά των υλικών και δεν ήταν αρκετοί οι τεχνίτες για να τελειώσουν γρήγορα οι εργασίες αποκατάστασης. Για τους Σκλαβέους ήταν το τελικό πλήγμα και απογοητευμένοι από την τότε κατάσταση αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους όπως το είχαν κάνει και άλλοι στη δεκαετία του ’50, που είχαν φύγει για την ξενιτιά αναζητώντας καλύτερη ζωή, εκ των οποίων ο Σκλάβος Βασίλης στον Καναδά, που διέπρεψε και εκδίδει μια εφημερίδα στα Ελληνικά με την ονομασία  . Σκορπίστηκαν στην Κυπαρισσία, Αθήνα ή όπου ο καθένας ήλπιζε να βρεί ένα αποκούμπι για καινούριο ξεκίνημα, αφήνοντας πίσω, τις αναμνήσεις τους και την ιστορία του χωριού τους, έμειναν όμως μια-δυό οικογένειες όπως οι Παναγοπουλαίοι.

  Για τα Σκλαβέικα έχει γράψει και ο αείμνηστος γιατρός Παναγιώτης Κανελλόπουλος του Θεμιστοκλή από την Αυλώνα, ο οποίος πρόσφερε την μεγάλη ιατρική βοήθεια στους συμπατριώτες του και έγραψε και 2 βιβλία. Το ένα εκ των οποίων έχει τίτλο  από όπου και αντλούμε πολλές πληροφορίες για την ρίζα μας.