Στην είσοδο του χωριού κοντά στο σπίτι του τιμηθέντος ευρίσκεται ο χώρος που στήθηκε η προτομή  του αειμνήστου Γιάννη  Δ. Γεωργακά ο οποίος παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αυλώνος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

      Τα αποκαλυπτήρια  έγιναν στην  Αυλώνα  την Κυριακή 17 Αυγούστου 2008. Ο τιμηθείς υπήρξε ιδρυτής και ιδιοκτήτης των μεγάλων καταστημάτων ΜΙΝΙΟΝ που μεσουράνησαν τα τελευταία 60 χρόνια του περασμένου αιώνα.  Η τιμητική αυτή εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Αυλωνιτών, υπό την αιγίδα του Δήμου Αυλώνος, ο οποίος την είχε εντάξει στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του  Δήμου .1geo

                                   Γενική  άποψη του χώρου της Προτομής.

        Την προτομή φιλοτέχνησε με δαπάνη και επιλογή της κ. Αμαλίας Γεωργακά ο γλύπτης κ. Θόδωρος Παπαγιάννης, τις λίθινες κατασκευές κατασκεύασε  με δαπάνη και επιλογή του Συλλόγου Αυλωνιτών ο τεχνίτης κ. Βασίλης  Βουδούρης, την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε δωρεάν η αρχιτέκτων μηχανικός κ. Πόλυ Ανδρουτσοπούλου, ενώ το συντονισμό των ανωτέρω και της  όλης εκδήλωσης είχε ο Αμβρόσιος Καρατζάς.

       Στην  εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου από την Αυλώνα και τα γύρω χωριά, δεδομένου ότι ο τιμηθείς υπήρξε αδιαμφισβήτητα  ξεχωριστή προσωπικότητα.

    Ο  Γιάννης  Δ. Γεωργακας γεννήθηκε το 1913  στην Αυλώνα Τριφυλίας και αποβίωσε στην Αθήνα το 2002. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπήρξε πρωτοπόρος σε όλα, μα κυρίως στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Από το μηδέν δημιούργησε τα πολυκαταστήματα ΜΙΝΙΟΝ, των οποίων ήταν Πρόεδρος Δ.Σ. για 58 χρόνια και τα οποία μεσουράνησαν τον περασμένο αιώνα στην Ελλάδα αλλά και έγιναν γνωστά στα πέρατα του κόσμου.

    Η Ελένη Βλάχου, εκδότης της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχε γράψει: «ο Γεωργακάς είναι μια μεγαλοφυΐα... Αν ήθελε: Θα κυβερνούσε τον εμπορικό κόσμο της Πρωτεύουσας!»    Κατά την διάρκεια της Επιχειρηματικής του δράσης χιλιάδες ήταν εκείνοι που εργάσθηκαν και εξασφάλισαν τα προς το ζην στις επιχειρήσεις του μεταξύ των οποίων πολλοί από την ορεινή Τριφυλία και κυρίως από την Αυλώνα.geo-1 

   Όλα τα χρόνια της ζωής του ήταν κοντά στους Αυλωνίτες αναλαμβάνοντας ή ενισχύοντας πρωτοβουλίες που στόχευαν στην ανάπτυξη και την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής στο χωριό.

    Ο Σύλλογος Αυλωνιτών της Αθήνας, του οποίου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Δ.Σ. τίμησε το 1992 τον Γ. Γεωργακα και τον ανακήρυξε Ισόβιο Επίτιμο Πρόεδρο του.

 

  Η  προτομή από κοντά

  

 

 

  Χωρίς αμφιβολία ο Γ. Γεωργακάς ήταν μια φυσιογνωμία που τίμησε, βοήθησε, και έκανε γνωστή την Αυλώνα μας στα πέρατα του κόσμου και  με την ζωή του, τον χαρακτήρα του, το έργο του και την κοινωνική του προσφορά είναι παράδειγμα προς μίμηση.

      Ο  Δήμαρχος, οι Δ. Σύμβουλοι του Δήμου Αυλώνος, και το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυλώνας, έκαναν δεκτή την πρόταση  του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αυλωνιτών για την ανέγερση της προτομής του αειμνήστου συμπατριώτη μας  για  να τιμήσουμε για μια ακόμη φορά  τον Γιάννη Γεωργακά μεταθανάτια για το έργο του και την προσφορά του στην γενέτειρα μας.