ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

                                 ΤΟ   ΜΝΗΜΕΙΟ   ΠΕΣΟΝΤΩΝ   ΥΠΕΡ   ΠΑΤΡΙΔΟΣ

       Στο ΝΔ μέρος της πλατείας του χωριού ευρίσκεται  το Μνημείο των πεσόντων υπέρ πατρίδος και η προτομή του γιατρού Παναγιώτη Θ. Κανελλόπουλου.Ο χώρος παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αυλώνος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και ευρίσκεται στην είσοδο της πλατείας  του χωριού.

      Την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε δωρεάν η αρχιτέκτων μηχανικός κ. Σοφία  Αρσενίδου.  Η προτομή και το μνημείο πεσόντων φιλοτεχνηθήκαν από τον   γλύπτη  κ. Νικόλαο  Δογούλη, και κατασκευάστηκαν στο χυτήριο έργων τέχνης της κ. Μ. Γαβαλά. Τις λίθινες κατασκευές κατασκεύασαν  οι τεχνίτες κ.κ. Δημήτρης  Γιάνναρης και  Βασίλης  Βουδούρης. Την εποπτεία και τον   συντονισμό των ανωτέρω και της  όλης εκδήλωσης είχε η   Επιτροπή Ανέγερσης Προτομής Γιατρού Παν. Θ. Κανελλόπουλου  του Συλλόγου Αυλωνιτών .


 Iroon

                Γενική  άποψη του μνημείου πεσόντων υπέρ πατρίδος και της προτομής.

    Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και της προτομής του αειμνήστου ανθρωπιστή γιατρού Παναγιώτη Θεμ.  Κανελλόπουλου έγιναν στην  Αυλώνα  το Σάββατο 21 Αυγούστου 1999 παρουσία Αρχών και πλήθους κόσμου,  μέσα σε μια ωραία ατμόσφαιρα. Η τιμητική αυτή εκδήλωση οργανώθηκε από  τον Σύλλογο  Αυλωνιτών, το Τοπικό Συμβούλιο του Δ.Δ  Αυλώνας και  το Πολιτιστικό Κέντρο Αυλώνας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αυλώνος,                                                  

               ΤΟ     ΜΝΗΜΕΙΟ    ΤΩΝ   ΠΕΣΟΝΤΩΝ          

Iroon-1               Η     ΣΥΝΘΕΣΗ 

Το μνημείο είναι μια σύνθεση  του Γλύπτη Νικόλαου Δογούλη στην οποία αναπαριστώνται πολεμιστές των Ελλήνων μεσω των αιώνων,με τον Μέγα Αλέξανδρο  σε πρώτο πλάνο, ενώ φαίνονται οι μορφές πολεμιστών των αγώνων του 1821 και 1940 με τον οπλισμό τους.

Πάνω από την σύνθεση υπάρχει πινακίδα με την επιγραφή 

«  Αμύνεσθαι  περί  πάτρης »

 Λεπτομέρειες της σύνθεσης


  

Iroon-2      Η  ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΛΑΚΑ

Δίπλα από την σύνθεση ευρίσκεται μαρμάρινη πλάκα  με τα ονόματα των   νεκρών που έπεσαν υπέρ πατρίδος στους αγώνες του έθνους, την περίοδο 1912-1913 που είναι:

Διονύσιος  Π.  Παπαδιονυσίου

Κωνσταντίνος  Π.  Σκλάβος

Ιωάννης  Β.  Τσακανίκας

 

Χρήστος  Γ. Σκλάβος


 

 

                                H  ΠΡΟΤΟΜΗ  ΤΟΥ  ΠΑΝ . ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ  (1906-1979)

     Στο δυτικό άκρο του χώρου του Μνημείου πεσόντων και σε διακριτά ξεχωριστό μέρος έχει τοποθετηθεί η προτομή του ανθρωπιστή γιατρού και κοινωνικού αγωνιστή και συγγραφέα Παν. Θ. Κανελλόπουλου.

     Ο αείμνηστος γιατρός Παναγιώτης Θεμιστοκλή Κανελλόπουλος έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των συγχωριανών του αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας και Ολυμπίας, κυρίως για την βαθειά ανθρωπιά που έδειξε στην άσκηση του ιατρικού του επαγγέλματος, που για αυτόν υπήρξε μεγάλο κοινωνικό λειτούργημα, και που το υπηρέτησε με αφοσίωση ενδιαφέρον και βαθειά - ειλικρινή ανιδιοτέλεια.

     Εκτός από την συνεισφορά του στην περίθαλψη των συνανθρώπων του, μεγάλη ήταν επίσης η συνεισφορά του Γιατρού, και ο ηγετικός του ρόλος στην οργάνωση των πρωτοπόρων αγωνιστών και πατριωτών της περιοχής μας στην Εθνική Αντίσταση του λαού μας εναντίον των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής της χώρας, αλλά και η υπό τις οδηγίες του ανάληψη αντιστασιακών επιχειρήσεων, όπως το άνοιγμα των αποθηκών στο Κοπανάκι, Δώριο και Ψάρι και η διανομή των προϊόντων στους κατοίκους της περιοχής.

     Κανένας επίσης δεν μπορεί να παραβλέψει την πολύχρονη και πολυδάπανη, για τα οικονομικά δεδομένα και της εποχής και του Γιατρού, ειδική έρευνα, συγγραφή και έκδοση δύο πολυτίμων, για τους Αυλωνίτες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, βιβλίων του με τίτλους "ΚΑΡΑΜΟΥΣΤΑΦΑ - ΣΚΛΑΒΕΙΚΑ - ΤΡΟΥΚΑΚΙ Ιστορία - Λαογραφία" καιΉ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ". Η όλη προσέγγιση, η αντικειμενικότητα και ο σεβασμός προς την ιστορική αλήθεια στα διάφορα θέματα που διαπραγματεύεται στα δύο του βιβλία είναι διάφανη στον αναγνώστη των έργων του.

    Για όλα αυτά που προσέφερε στους συνανθρώπους του ποτέ δεν ζήτησε οικονομικό αντιστάθμισμα. Ο σεβασμός, η εκτίμηση και αγάπη των συμπατριωτών του και του κοινωνικού συνόλου αποτελούσαν την αμοιβή του.

gkan-1      

                     Η ΠΡΟΤΟΜΗ

     Η Προτομή του αειμνήστου γιατρού φιλοτεχνήθηκε από τον Γλύπτη Νικόλαο Δογούλη ο οποίος βασίστηκε σε φωτογραφίες του αειμνήστου γιατρού και στην βοήθεια της ανιψιάς του γιατρού κ. Ειρήνης Κανελλοπούλου, ενώ χυτεύθηκε στο χυτήριο έργων τέχνης της κ. Μαρίας Γαβαλά.