Παν. Κανελλόπουλος - Συγγραφέας

 

Παν. Κανελλόπουλος - Συγγραφέας

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΘΕΜΙΣΤ.  ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατρός  - Συγγραφέας   (1906-1979)

  Ο Παναγιώτης Θεμ. Κανελλόπου­λος γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Αυλώνα - Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας. Σπούδασε γιατρός. Το 1937 εγκαταστάθηκε στο χωριό του για να προσφέρει τις ιατρικές και κοινωνικές του υπηρεσίες στα χωριά της περιοχής.

  Δεμένος με τον τόπο του και τους ανθρώπους, ζήτησε να βρει τις πιο παλιές του ρίζες. Συγκέντρωσε ι­στορικό και λαογραφικό υλικό για τα χωριά της Κοινότητας Αυλώνας, που το κατέγραψε στις 368 σελίδες του βιβλίου του«Καραμούσταφα - Τρουκάκι - Σκλαβέϊκα, Ιστορία -Λαογραφία», που εκδόθηκε το 1975. Το βιβλίο εκδόθηκε σε δεύτερη έκδοση το 2007 και διατίθεται από τον Σύλλογο Αυλωνιτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το βιβλίο αυτό το αφιέρωσε «στους φετινούς, τους περσινούς, τους αλησμονημένους».

    Μέλος του Κ.Κ.Ε. από τα φοιτητικά του χρόνια, είναι από τα ιδρυ­τικά μέλη της Νέας Φιλικής Εταιρείας (Ν.Φ.Ε) στην ορεινή Τριφυλία τον Ιούνιο του 1941 και στη συνέχεια στέλεχος του Ε.Α.Μ. Το Φλεβάρη του 1943 του ανατέθηκε η οργάνωση της ιατρικής και φαρμακευτικής περί­θαλψης των ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ, που ήσαν στην ευθύνη του 9ου Συν­τάγματος. Μετά τη Βάρκιζα ακολούθησε την τύχη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης δηλαδή φυλακές -   εξορίες.

   Από το 1965 άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για την συγγραφή ι­στορίας της Εθνικής Αντίστασης  στην Τριφυλία. Το αρχείο της Οργάνωσης και το ατο­μικό του ημερολόγιο χάθηκαν ή καταστράφηκαν κατά τα χρόνια των διωγμών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Το 1975 άρχισε να επεξεργάζεται το υ­λικό που είχε συγκεντρώσει. Τον Μάιο του 1979, λίγες ημέρες πριν παραδώσει τα χειρόγραφα στο τυπογραφείο, τον βρήκε ο θάνατος. Την έκ­δοση του βιβλίου με τον τίτλο  « Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ » ανέλαβε ο αδελφός του  Γιάννης Κανελλόπουλος. Η πρώτη έκδοση έγινε το 1980 και η δεύτερη το 1989.

ΚΑΡΑΜΟΥΣΤΑΦΑ - ΤΡΟΥΚΑΚΙ - ΣΚΛΑΒΕΙΚΑ

Η  ΕΘΝΙΚΗ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ  ΣΤΗΝ  ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Αμβρόσιος  Καρατζάς