Αλώνισμα 2013

 

Αλώνισμα 2013

 

Σύλλογος Πτέρης (Σκλαβέικα)

Δημοτικής ενότητας Αυλώνος Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας

e-mailgptheos@yahoo.gr       Websitewww.avlona-messinias.gr

Το Αλώνισμα στα Σκλαβέικα

Εκεί στο βορειοανατολικό άκρο της Μεσσηνίας, 650 μ. ψηλά, αγνάντια στο Ιόνιο στις πλαγιές της Νέδας. Στην πλατεία με τα δύο πηγάδια και τα 3 πέτρινα αλώνια πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 11 Αυγούστου, από τον Σύλλογο Σκλαβέων, μια από τις πλέον αξιόλογες εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

Έγινε αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου αλωνίσματος του σιταριού.

Τα μέλη του Συλλόγου είχαν από πριν καθαρίσει τα αλώνια και είχαν στερεώσει καινούργια στυχερά. Από τις 5 ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται. Στις 5.30 καταφθάνει ο Κυριάκος Λιακάκης με δύο γεροδεμένα άλογα το ένα δικό του και το άλλο του Τάκη Τσαμούλη. Ο κόσμος και τα παιδιά εντυπωσιάζονται, τα επεξεργάζονται δειλά-δειλά και από μακριά. Το χλιμίντρισμα τους είναι εντυπωσιακό. Μέσα σε λίγη ώρα το χωριό έχει πλημμυρίσει από κόσμο. Ο πρόεδρος τους καλωσορίζει και κάνει μικρή παρένθεση για να εγκαινιάσει την παιδική χαρά, όαση, που έστησε ο Διαμαντής. Σε λίγο κατά τις 6.30 καλεί τους επισκέπτες να μεταφέρουν τα δεμάτια στο αλώνι, ενώ φτιάχνονται οι λαιμαριές και δένονται τα άλογα.

Εν τω μεταξύ έχει γίνει το αδιαχώρητο. Έχουν έρθει: Ο αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, δύο αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί, και οι γειτονικοί τοπικοί σύμβουλοι. Από τους Συλλόγους: Αυλωνιτών, Σιδηροκαστριτών, Πλατανιτών, Καλίτσαινας, Βανάδας, Αγαλιανής, Ελαίας, Καλό-Νερού, Κυπαρισσίας, Κόκλα, Άργιλου. Επισκέπτες από πολλά χωριά της Μεσσηνίας, όπως: Το Κοπανάκι, του Ρίπεσι, του Λάπι, το Καμάρι, τον Αετό, το Ψάρι, το Δώριο, το Ραφτόπουλο, του Λογγά, του Κεφαλληνού, την Πολιανή, τα άνω Αρφαρά, την Ελληνοεκκλησιά, το Λατζουνάτο, τα Κρεμμύδια, την Πύλο, τον Μελιγαλά, την Βαλύρα, το Διαβολίτσι, το Καρνάσι, την Εύα, την Βέργα, την Μάνη, και την Καλαμάτα. Αλλά και από τα απέναντι χωριά της Ηλείας, την Ν. Φυγαλεία, το Γιανιτσοχώρι, την Ζαχάρω, τα Μυρώνια, το Στόμιο, την Μεγαλόπολη, από τα Μέγαρα, την Σύρο, την Άρτα, τη Καστοριά, την Κεφαλονιά, την Λάρισα, την Δράμα, την Ξάνθη, την Χίο, από την Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Αξιοσημείωτη είναι παρουσία παιδιών και εγγονών μεταναστών μας αλλά και αλλοδαπών από όλη την υφήλιο. Την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική, την Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Ελβετία.

Έχει φθάσει και η ορχήστρα του Ανδρέα Χρονόπουλου που παίρνει θέση στο πάνω αλώνι. Η Μιμίκα έχει στήσει, στο πηγάδι, την έκθεση με τα αναμνηστικά. Ο Νίκος με τον Χρήστο, έχουν ανάψει την ψησταριά. Να και το πούλμαν με το χορευτικό συγκρότημα του μορφωτικού από την Καλαμάτα. Τα άλογα μπαίνουν στο αλώνι.

Όλοι θέλουν να τα φέρνουν γύρω-γύρω. Πρώτη η Μαριγούλα και οι παλιοί Σκλαβέοι. Ο Μήτσο-Κώστας, ο Τάση-Νικολής, ο Μήτσο-Νικόλας, συμπατριώτες από τα γύρω χωριά αλλά και πολλά νέα παιδιά. Να και ο Δήμαρχος ο Αντιπεριφερειάρχης. Φωτογραφίες κάμερες παντού. Η χαρά και ο θαυμασμός είναι διάχυτα. Άλλοι αλωνίζουν, άλλοι λιχνίζουν, άλλοι ποτίζουν τα άλογα. Όλος ο κόσμος το απολαμβάνει.

Λιτός ο λόγος του Προέδρου όπου ευχαριστεί, τον Αντώνη Τάκη, που στο χωράφι του θερίσαμε και όλους τους Σκλαβέους για την δουλειά που προσέφεραν. Τονίζει τη σημασία της εκδήλωσης που διδάσκει μέσα από την αναπαράσταση της πατροπαράδοτης αυτής διαδικασίας και τεχνικής, πως από τα αρχαία χρόνια, στα κακοτράχαλα βουνά οι πρόγονοί μας επιβίωναν με πολύ κόπο, τίμια, λιτά και με αξιοπρέπεια χωρίς φούσκες, μνημόνια και τρόικες

Κατά τις 8 μπαίνουν στο μεσαία αλώνι οι χορευτές που με τις στολές τους και τη λεβεντιά τους ανοίγουν το χορό με παραδοσιακά τραγούδια. Μετά από μισή ώρα, χωρίς σχεδόν να το καταλάβουμε, ανατέλλει η γνήσια φωνή του Λεωνίδα Παπακώστα με αυθεντικά τραγούδια που μας καθηλώνει, στην αρχή, αλλά μας ξεσηκώνει στην συνέχεια για ένα δίωρο χορού από 2 και 3 σειρές με την συμμετοχή όλων των επισκεπτών.

Οι φθηνοί μεζέδες οι μπύρες το κρασί και το τσίπουρο που πρόσφερε ο Νταρέος δίνουν και παίρνουν. Οι ζειμπεκές έρχονται, το κέφι στο ζενίθ. Και ξανά δημοτικά. Τότε είναι που ο Κυριάκος μπαίνει καβάλα στ άλογο στο αλώνι, μέσα στο χορό ακολουθώντας τη σειρά. Πανδαισία.!! Στις 12 έχουμε μείνει 5 - 6 παρέες, , που συνεχίζουν να πίνουν να τραγουδάνε, να γελάνε, να αναπολούν.

Ήταν κατά γενική ομολογία μια πολύ ισορροπημένη εκδήλωση, με περιεχόμενο. Που δίδαξε, διασκέδασε και γενικά ικανοποίησε όλους, χωρίς να κουράσει, με εναλλαγή και ομαλή ροή.

Συγχαρητήρια σε όλους.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γ. Γραμματέας

Γιώργος Παν. Θεοδωρακόπουλος                         Ιωάννης Δημ. Σκλάβος

alt 

alt

alt 

alt

alt

alt

ΘΕΡΙΣΜΟΣ 2013

 

ΘΕΡΙΣΜΟΣ 2013

                            Σύλλογος Πτέρης (Σκλαβέικα)

                            Δημοτικής ενότητας Αυλώνος

                            Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας                                                         Δελτίο τύπου.  

                            Λ. Καλαμακίου 106 - Άλιμος -. 17456       τηλ 6978205050 – 2721088544

                            E mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   Website: www.avlona-messinias.gr

                         Θέμα :   Θέρισμα

       Την 16 Ιουνίου Κυριακή ο Σύλλογός μας συνέχισε την προετοιμασία για το αλώνισμα με την πιο βασική προϋπόθεση το θέρισμα του γεννήματος.

     Στο χωράφι του γιατρού πρώην δήμαρχο Δωρίου κυρίου Αντώνη Τάκη στο Δώριο μαζευτήκαμε το πρωί 7-8 άτομα και κόψαμε καμμιά 25 δεμάτια σιτάρι που τα αποθηκεύσαμε στα Σκλαβέικα.

       Ο Αντώνης ο Τάκης με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση προσφέρθηκε να μας διευκολύνει συμμετέχοντας και ο ίδιος στο θέρισμα. Μαζί μας ήταν φίλοι και γνωστοί που με μεράκι και ενθουσιασμό βοήθησαν στο έργο. Ο Δημήτρης ο Καραμπέτσος , ο Γιάννης Δελλής ο Θανάσης και η Βούλα Ηλιακοπούλου, ο Σωτήρης αποτο Δώριο με τον γαιδαρό του ο Ηλίας ο Παναγόπουλος του Φώτη που τα μετέφερε ήταν μαζί μας και τους ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά τους.

      Ο Σύλλογός μας τώρα συνεχίζει την οργάνωση για την αναπαράσταση του αλωνίσματος που θα γίνει την Κυριακή 11 Αυγούστου, στα τρία πετράλωνα της Πτέρης ( Σκλαβέικα) με την φροντίδα για την εύρεση παραδοσιακής ορχήστρας, χορευτικής ομάδας, για την διαφήμιση της εκδήλωσης και γενικά την προετοιμασία για να πετύχει μια πολύ καλή αναπαράσταση που να ικανοποιήσει τους φίλους και όλους τους επισκέπτες.

                                                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας

                  Θεοδωρακόπουλος Παν Γεώργιος                    ΣΚΛΑΒΟΣ  ΔΗΜ.  ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ

 

ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ

Σύλλογος Πτέρης (Σκλαβέικα)

                                                                  ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

                                         

     Οι Σκλαβέοι πρωτοτυπούν Σύλλογος, ιδιώτες, ξενιτεμένοι με μεγάλη αγάπη, πάθος και συνεργασία αναπλάθουν και εξωραϊζουν τα Σκλαβέικα και έρχεται και συνέχεια….

    Έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε το νέο μας έργο στο χωριό που αφορά τους «μικρούς μας φίλους», την ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ στα Σκλαβέικα!!!

    Το έργο πραγματοποιήθηκε στο χώρο δίπλα από την εκκλησία και κοντά στην είσοδο του χωριού. Έτσι δίνει την δυνατότητα σε όποιον περαστικό περάσει να αφήσει τα παιδιά του να διασκεδάσουν και εκείνος να απολαύσει την θέα του χωριού και του τοπίου.

     Παράλληλα συνεχίστηκε και εφέτος η δενδροφύτευση στο χωριό με διάφορα δένδρα όπως: Οπωροφόρα (καστανιές, μηλιές, μυγδαλιές και κερασιές). Καλλωπιστικά (μουριές, κλαίουσες, κουκουναριές, δάφνες, πεύκα και αριές).

                                Φωτογραφίες

ΧΟΡΟΣ 2013 ΣΥΛΛ. ΠΤΕΡΗΣ

 

ΧΟΡΟΣ 2013 ΣΥΛΛ. ΠΤΕΡΗΣ

                                                     ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

      ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΑΛΚΥΟΝΕΣ".

     ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ, Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΑ.....!!!

                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
          

                                    Γ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                 ΙΩΑΝ. ΣΚΛΑΒΟΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΛΑΒΕΪΚΑ

ΘΕΜΑ:<< ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΛΑΒΕΪΚΑ>> 

Άρθρο του Γιάννη Μητρόπουλου για το << Αλώνισμα >>

 

 

 

Φωτογραφίες Εκδηλώσεων για το Αλώνισμα