Γ.Π. Σύντομη Παρουσίαση

 

Γ.Π. Σύντομη Παρουσίαση

     

                    ΓΙΑΝΝΗΣ    ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

                                          Εκδότης  - Συγγραφέας -  Δημοσιογράφος

                                                                    (1923-2002)    

        Ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Γιάννης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αυλώνα Τριφυλίας το 1923 και αποβίωσε στην Κυπαρισσία το 2002. Με απολυτήριο Μέσης Εμπορικής Σχολής και ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) στράφηκε στη δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε επί σειρά δεκαετιών με αγάπη, ευσυνειδησία και σεβασμό.

   Υπηρέτησε ελεύθερος  συντάκτης των Αθηναϊκών εφημερίδων "Ακρόπολις", "Απογευματινή", "Προοδευτική Αλλαγή"  και  "Φιλελεύθερος.    Υπήρξε εκδότης της τοπικής (Κυπαρισσία) εφημερίδας«Τριφυλιακό Βήμα» από το 1956 ως το 1964. Στην περίοδο 1965-1974 εξέδωσε στη Γερμανία την εφημερίδα«Ελληνικό Βήμα» και το 1976 επανεξέδωσε το «Τριφυλιακό  Βήμα» ως το 1989.   Από τα νεανικά του χρόνια ο Παπαγεωργίου ανακαλύπτει πως έχει το χάρισμα να γράφει. Στα 22 του χρόνια,  εκδίδει το πρώτο του βιβλίο, και ακολούθησαν τα υπόλοιπα - τα περισσότερα από τα οποία έχουν εξαντληθεί - που είναι:   

                                        «Πολιτικά- Ιστορικά- Κοινωνικά»  (δοκίμια, 1945),

                   «Η χαζοπροβατίνα»    (λυρική αφήγηση, 1948),  

                   «Μπόλι  ζωής»     (πολιτικό δοκίμιο, 1950),

                   «Ψυχές  χωρίς  ήλιο»    (διηγήματα, 1956),

                   «Ο  δεσπότης  φεύγει»   (βιογραφικό, 1959),

                   «Ιδού  το  φως»   (πολιτική  σύνθεση, 1969),

                   «Οι  γίγαντες»    (μυθιστόρημα, 1972),

                   «Τελευταία δίκη»  (πολιτική σάτιρα, 1977).

    Να σημειώσουμε εδώ, ότι για το λογοτεχνικό του έργο έχουν εκφραστεί με τα ευμενέστερα σχόλια και κριτικές οι: Χρήστος Λεβάντας, Γιάννης Αναπλιώτης, Κώστας Καλαντζής, Ισαβ. Μαλάβρουβα, Ελάνθη Παπαυγίνη, Στάθης Παρασκευόπουλος, Δημοσθένης Ζαδές, Τάκης Δόξας,  Αντώνης Δαυίδ, Σωκράτης Λεκκέας, Ν. Καράμπελας, Δ. Σπανός και άλλοι όπως η ΕΡΤ (σε λογοτεχνικό σχόλιο της), η εφημερίδα της Κύπρου «Αγών» και άλλοι.

   Διακρίσεις: Έπαινος-δίπλωμα, τιμής ένεκεν, Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών, 1980. Παράσημο Αξιωματικού Γαλλικής Διεθνούς Ένωσης Ουμανιστών. Έπαινος Πανεπιστημίου Ιλλινόϊς, για την Ελληνική δημοτική γλώσσα. Δίπλωμα- έπαινος Ένωσης  Ξενοδόχων  Μεσσηνίας.